Kroję pora i dorzucam dwa zielone dodatki. Sekretem tej surówki jest lekki sos jogurtowy

Dodano:
Pokrojony por Źródło: Shutterstock / Pawel Michalowski
Ta surówka z pora zachwyca smakiem i lekkością. To tylko trzy składniki i prosty, ale wyrazisty w smaku dressing na bazie gęstego jogurtu.

Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na surówkę do obiadu, to bardzo polecam tę surówkę z pora, kapusty pekińskiej i dużej ilości koperku. Jest świeża, lekka, zdrowa i bardzo smaczna.

Surówka z pora dobra dla zdrowia

Ta surówka nie tylko ma świetny smak, ale też jest zdrowa i ma wysoką wartość odżywczą. Por wnosi łagodną ostrość i bogactwo związków siarkowych, które mają działanie przeciwzapalne i wspierają trawienie. To warzywo zawiera także witaminy A, K i kwas foliowy, dzięki czemu surówka jest wartościowym dodatkiem szczególnie wtedy, gdy zależy ci na lekkim, ale odżywczym posiłku. Kapusta pekińska dostarcza dużej ilości witaminy C, błonnika oraz substancji wspierających naturalną odporność. Jest delikatna, a jednocześnie syci. Koperek to nie tylko skarbnica witamin i minerałów, ale cenne zioło, które rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia, łagodzi skurcze i wspiera pracę jelit. Nie bez powodu dodaje się go do dań ciężkostrawnych.

Nie bez znaczenia jest w surówce dressing. Sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego dodaje całości kremowej konsystencji, nie obciążając przy tym dania nadmierną ilością tłuszczu. Jogurt grecki dostarcza białka i wapnia, a czosnek wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i nadaje surówce charakterystyczny, wyrazisty smak.

Jak zrobić surówkę z pora z sosem jogurtowym?

Przepis jest prosty, a cała praca to pokrojenie warzyw i wymieszanie składników na dressing. Koniecznie spróbuj dressingu i w razie potrzeby go dopraw: jeśli uważasz, że czosnkowy smak jest zbyt intensywny, dodaj więcej jogurtu.

Przepis: Surówka z pora i kapusty pekińskiej

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
76 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pęczek koperku

na sos:

  • 6 łyżek jogurtu w stylu greckim
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPora, kapustę i koperek drobno pokrój. Wymieszaj składniki na sos.
  2. Robienie surówkiPołącz sos i warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Do czego podać surówkę z pora i kapusty pekińskiej?

Surówka z pora pasuje do wielu tradycyjnych i nowoczesnych obiadów. Świetnie komponuje się np. z pieczonym lub grillowanym kurczakiem, wieprzowymi kotletami, delikatnymi rybami oraz obiadowymi zestawami z kaszą. Dobrze podkreśla także smak dań z ziemniakami i plackami ziemniaczanymi. Ja lubię ją podać z tłuczonymi ziemniakami i kotletami warzywnymi lub jajkiem sadzonym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...